Program khas integrasi masalah pembelajaran spesifik disleksia Bahasa Melayu: Kurikulum Standard Sekolah Rendah Tahap 1 (Tahun 1, 2, 3) - Jamaludin, Zulikha (UUM Press, 2017)
Kandungan buku ini mengambil kira semua komponen dalam kurikulum mata pelajaran Bahasa Melayu bagi Tahap 1.Ia mengambil kira pendekatan pengajaran Bahasa Melayu sebagai bahasa pertama. Kurikulum ini adalah kurikulum perdana yang sepatutnya difahami oleh semua murid Tahap 1 selepas mereka menamatkan pelajaran di peringkat ini.Bahan dalam Lembaran Kerja (LK) dan Lembaran Maklumat (LM) bermatlamat memenuhi 22 objektif KSSR bagi mata pelajaran Bahasa Melayu dengan memberi penekanan kepada pembelajaran secara didik hibur bagi mencungkil pelbagai potensi murid.Buku ini dapat membantu guru dan ibu bapa dalam membimbing murid disleksia untuk belajar membaca dan menulis. Ia merupakan buku yang unik berbanding dengan bahan bacaan yang lain kerana menggunakan pendekatan mesra disleksia.Sebagaimana yang kita tahu, kanak-kanak memang menggemari kartun dan komik.Melalui penelitian saya proses penghasilannya dibuat melalui pembacaan yang luas dan penyelidikan yang tekun daripada para penulis.Pendekatan kartun dan penulisan santai tetapi berilmu lagi bermaklumat mampu menarik minat murid disleksia untuk belajar membaca.