Prerogatif pengurusan dalam salah laku pekerja - Hassan, Mumtaj (Pearson/Prentice Hall, 2005)
Hak pengurusan atau prerogatif pengurusan merupakan hak keistimewaan majikan terhadap pekerjanya. Hak prerogatif ada kalanya menimbulkan kontroversi di kalangan pekerja kerana majikan beranggapan hak yang diberikan oleh undang-undang adalah hak mutlak . yang tidak boleh dipersoalkan oleh mana-mana piliak terutamanya pekerja. Prerogatif pengurusan telah secara nyata. diperuntukkan di bawah Akta Perhubungan Perindustrian 1967 (APP) di mana kesatuan sekerja dilarang daripada memasukkan cadangan yang berhubungan dengan perkara-perkara berkenaan dalam cadangan bagi perjanjian kolektif.