Penilaian harta tanah warisan (Kes Kajian – George Town) - Nordin, Norliza (2017)
Warisan secara amnya adalah sesuatu yang akan atau telah diwarisi yang mana melibatkan dua pihak iaitu generasi lepas dan generasi akan datang.Bangunan lama atau tapak yang tinggal pada masa kini mempunyai harga yang tidak ternilai dari segi warisan sejarah.Pembinaan struktur lama dan bersejarah seperti masjid, istana lama, rumah-rumah kedai dan sebagainya mempunyai pelbagai bentuk dan rupa melambangkan nilai senibina yang mengagumkan. Kajian ini dijalankan untuk menentukan perkara yang perlu dipertimbangkan dalam penilaian harta tanah warisan dan mengkaji praktis penilaian bagi harta tanah warisan yang dinilai.Faktor senibina dan sejarah bangunan adalah penting dalam penilaian harta tanah warisan.Selain itu, faktor perundangan bagi harta tanah warisan juga perlu diambilkira untuk mengetahui sekatan terhadap harta tanah warisan.Kaedah perbandingan merupakan kaedah utama dalam menjalankan penilaian harta tanah warisan. Elemen yang perlu dititik beratkan adalah pemilihan perbandingan yang betul. Berdasarkan pendapat, perbandingan bagi harta warisan perlulah dalam kawasan yang sama, mempunyai ciri senibina yang sama dan nilai sejarah yang sama