Marawi dan perimeter - Keling, Mohamad Faisol (Utusan Malaysia, 2017)
SERANGANmilitan Maute dan pengganas antarabangsa Daesh di Selatan Filipina di Marawi yang bermula semenjak Mei 2017 sehingga kini telah menarik perhatian masyarakat serantau dan antarabangsa.Ia adalah konflik dalaman negara Filipina yang pada awalnya membabitkan pertembungan kepentingan antara pihak kerajaan dengan kumpulan pemberontak.