Peruntukan Undang-Undang Halokn Thoyyiba Dalam Akta Makanan 1983: Satu Tinjauan - Azhar, Alias (2016)
Halal bukan sekadar berrnaksud sesuatu produk itu boleh dimakan disebabkan ia tidak dilarang oleh hukum syarak sebaUknya ia turut meliputi rnaksud 'baik' [thoyyib) yakni bersih, suci, selamat, berkualiti dan tidak memudaratkan. OIeh itu kefahaman dan penghayatan masyarakat Islam terhadap produk halal semata-mata tidak memadai tetapi mereka perlu kepada perlindungan undang-undang yang benar-benar menguatkuasakan aspek halal dan baik (halaIan thoyyiba). Objektif artikel ini adalah untuk mengkaji dan mengaitkan konsep halalan thoyyiban dengan peruntukan-peruntukan undang-undang terkandung dalam Aha Makanan 1983. Artikel ini rnenghuraikan konsep halalan thoyyiba dari perspektif Syariah dan perkaibnnya dengan kuat kuasa Akta Makanan 1983 serta Peraturan-peraturan berkaitan. MelaIui pendekatan analisis kandungan, konsep halalan thoyyiban seterusnya dikaitkan dengan undang-undang sedia ada yang berkuatkuasa bagi melihat peruntukan-peruntukan berkaitan dan kuat kuasanya melalui Akta Makanan 1983 bersama dengan Peraturan-peraturannya yang relevan melalui kaedah interpretasi statut. Penulis merumuskan bahawa konsep halalan thoyyiba diaplikasi sepenuhnya melalui kuat kuasa Akta Makanan 1983 kerana ia bertepatan dengan konsep halalan thoyyiba bagi produk makanan, yang rnenekankan aspek kesihatan, kebersihan, keselamatan dan kualiti makanan.