Dna Sebagai Qarinah Di Mahkamah Syariah: Analisis Terhadap Enakmen Keterangan Mahkamah Syariah Perlis 2006 - Azhar, Alias (2017)
Ujian DNA adulah saiah satu hasil duripada kemajuan sains dun teknologi yang telah digunakan sebagai satu bentuk pembuktian dalam undang-undang Sivil mahupun undang-undang Islam. Ujian DNA telah diterima sebagai satu keterangan di Mahkamah Sivil dan Mahkamah Syariah di bawah keterangan pakar. Kajian ini adalah berbentuk sosio-perundangan berbentuk kualitatif dan kajian lapangan berasaskan temubual. Bidang kuasa Mahkamah Syariah di Malaysia yang terhad sekadar hukuman ta 'zir dilihat membolehkan ujian DNA ini diterima pakai sebagai satu keterangan pembukian yang kukuh. Kesahan hasil ujiun DNA itu sendiri sudah cukup untuk menjadikan keterangan tersebut sebagai bukti yang boleh diterima di Mahkamah untuk pensabitan kes. Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji tentang kebolehterimaan undang-undang keterangun di Mahkamah Syariah khususnya peruntukan undangundang, prosedur keterangan dan penerimaan keterangan DNA di Mahkurnah Syariah Negeri Perlis. Hasil kajian mendapati ujian DNA diterima di Mahkamah Syariah Perlis sebagai pembuktian dalarn bentuk qarinah yang berfungsi untuk rnenpatkan bukti. Sebagai bukti yang berbentuk qarinah pembuktian melalui ujian DNA ini tidak boleh digunakan sebagai bukti utama untuk memabitkan kes-kes jenayah yang melibatkan hukuman hudud dan qisas ynag memerlukan pernbuktian mencapai tahap al-Yakin. Untuk mengelakkan ketidakpastian peneriman ujian DNA yang lebih baik di Mahkamah Syariah, usaha harus dilahkan dengan memasukkan peruntukan berkenaan penerimaan DNA didalam enakmen dan undang undang keterangan mahkamah syariah.