Parameter hisbah dalam kerangka perundangan jenayah syariah di malaysia: tinjauan terhadap pencegahan kesalahan jenayah khalwat. - Azhar, Alias (2018)
Hisbah merupakan insfitusi yang terpenting dalam sesebuah masyarakat dan negara. Pihak penguatkzrasa adalah merupakan orang yang terlibat secara langsung dalam melaksanakan keadilan ini. Peranan dan fungsi hisbah diberikan kepada jabatan penguatkuasaan sebagai contoh, Bahagian Penguatkuasaan Syariah, Jabatan Agama Islam di negeri-negeri Semasa menjalankan tugas, merekamemikul tanggungjawab yang berat kerana itu melibatkan hak Allah S. KT dan hak manusia. Hisbah bermaksudpelaksanaan al-Amr bi al-Ma'ruf (menyuruh kepada kebaikan) apabila jelas ia ditinggalkan, dan al-Nahy 'An al- Munkar (pencegahan kemungkaran) apabilajelas ia dilakukan. Kojian ini berasaskan kepada konsep Hisbah dalam Syariah Islamiah yang bersifat umum dan meluas aspek menyuruh kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran. Kajian literatur dan kepustakaan telah dilakukan secara kondusif bagi menjelaskan prinsip hisbah, jenayah Syariah dan kesalahan khalwat. Selain itu, kajian deskriptif dan analisis kandungan bersifat tekstualiti dilakukan terhadapperuntukan undang-undang don peraturan serta garis panduan berkaitan parameter pencegahan jenayah syariah negeri-negeri Secara umum, Negara kita telah melaksanakan konsep hisbah dalam bentuk yang tersendiri tanpa penjenamaan sesebuah instituri secara khusus sebagai "institusi hisbah". Hisbah perlu diinstitusikan secara realistik dan sistemarik sebagai sebuah badan yang menjalankan tanggungiavab yang selari dengan konsep hisbah sebenar dan mampu menjadi rujukan alternatifsebagai pendekatan terbaik yang Iebih efektif dalam prosedur penguatkuasaan dan tangkapan kes jenayah khalwat.