Kajian perbezaan tingkah laku kepimpinan dan kejelekitan kelompok di organisasi Jepun dan Singapura di Malaysia - Aris, Amir (2008)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji perbezaan tingkah laku kepimpinan Laluan-Matlamat dan kejelekitan kelompok di kalangan Pengurus Lini di dua buah organisasi elektronik iaitu di syarikat Jepun dan syarikat Singapura di Johor Bahru. Responden kajian terdiri daripada 101 Pengurus Lini di syarikat Jepun dan syarikat Singapura di Johor Bahru, Johor Darul Takzim. Soal selidik yang dibina oleh Yulk (1981) yang telah disesuaikan oleh Aminuddin (1994) digunakan untuk mengukur tingkah laku kepimpinan Laluan- Matlamat dan soal selidik Dobbins dan Zaccaro (1986) digunakan untuk menguji kejelekitan kelompok. Data dianalisis dengan menggunakan statistik inferensi. Keputusan menunjukkan bahawa tidak terdapat perbezaan tingkah laku kepimpinan antara pengurus di syarikat Jepun dan syarikat Singapura dengan nilai p yang diperolehi ialah 0.127 dan 0.129 tetapi terdapat perbezaan yang signifikan tahap kejelekitan antara syarikat Jepun dan syarikat Singapura dengan nilai p = 0.000.