Kesan penggunaan media sosial terhadap tingkah laku pelajar - Che Rumli, Nurul Solehah (2019)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti kesan penggunaan media sosial terhadap tingkah laku pelajar sekolah. Kajian ini menggunakan borang soal selidik yang melibatkan seramai 119 orang pelajar tingkatan satu di Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Sintok, Kedah. Hasil kajian mendapati pelajar pelajar masih tahu untuk menjaga hal berkaitan peribadi semasa melayari internet dan disebabkan itu pelajar tidak mudah terpengaruh dengan kesan negatif dalam media sosial. Pelajar masih dapat mengawal tingkah laku mereka kerana faktor ibu bapa yang sering memantau pelajar semasa menggunakan media sosial.Oleh itu, ibu bapa dan pihak sekolah diharapkan untuk terus memantau aktiviti pelajar semasa menggunakan media sosial serta tingkah laku pelajar semasa berhubungan dengan individu lain.