Kegunaan Wang Zakat Untuk Pembangunan Asnaf Muallaf - Ahmad Zaluki, Nurwati Ashikkin (UUM, 2021)
Muallaf adalah saudara baru yang memeluk agama Islam. Kajian ini mengkaji masalah yang dihadapi oleh golongan asnaf muallaf di negeri Kedah dan memberi cadangan tentang projek pembangunan yang boleh dilaksanakan oleh Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) terhadap golongan asnaf muallaf dengan menggunakan agihan wang zakat. Kajian ini adalah berbentuk kualitatif. Instrumen kajian yang digunakan adalah analisis dokumen dan temubual dengan Pegawai Dakwah LZNK dan empat orang individu yang ditemubual secara tidak langsung sebagai seorang muallaf. Kajian ini mendapati terdapat beberapa permasalahan yang dihadapi oleh muallaf. Antaranya adalah terpaksa menyembunyikan keislaman kerana takut diperas ugut dan dibuang keluarga, rakan-rakan dan masyarakat sebangsa dan seagama asal, dimomokkan dengan ‘masuk Islam adalah masuk Melayu’, kehidupan yang miskin, pasangan yang beragama Islam mengabaikan pasangan yang muallaf, masalah lambat mendapatkan kad Islam, tidak mampu meninggalkan tabiat kurang baik yang diamalkan sebelum Islam, kekeliruan dalam mengamalkan ajaran Islam disebabkan asatizah berlainan pendapat dan fahaman, kekurangan program-program dakwah kepada muallaf serta kekurangan bahan rujukan dan pasangan muallaf tidak menjalani kehidupan secara bersyariat walaupun telah Islam sejak dari kecil. Kajian ini mencadangkan agar LZNK dapat menubuhkan sebuah institut sebagai sebuah pusat yang menyelenggara fasiliti untuk golongan muallaf mendapatkan perlindungan, pendidikan di samping menerima peruntukan bantuan kewangan. Cadangan penubuhan institut ini adalah sangat diperlukan bagi tujuan pembangunan muallaf.