Penjagaan kanak-kanak - Hanafi, Zahyah (Arah Pendidikan, 2008)
Penjagaan anak boleh dimaksudkan sebagai penglibatan ibubapa dalam kehidupan anak seharian di rumah. Dalam bab ini penglibatan ibu bapa akan hanya berfokus kepada aspek nilai pencapaian akademik anak, minat ibu bapa terhadap kerja sekolah anak, perbincangan ibu bapa dengan anak tentang subjek yang dipelajari di sekolah,dan gaya keibubapaan ibu bapa (desakan dan responsif).Satu kajian yang dijalankan di sekolah-sekolah menengah di utara Malaysia beserta kajian-kajian lepas digunakan untuk memperjelaskan dan membincangkan aspek-aspek penglibatan ibu bapa ini.