Teknologi e-penerbitan bagi menyokong pengajaran dan pembelajaran - Ahmad, Jasni (2005)
E-penerbitan merupakan teknologi alternatif kepada penerbitan berasaskan kertas. Melalui teknologi ini, sesuatu penerbitan mudah dikemaskini, mudah dibawa, dan mudah disalin. Ciri-ciri ini merupakan antara keperluan dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Selain itu, kos penerbitannya juga agak murah berbanding kaedah tradisional. E-penerbitan merupakan tumpuan utama bagi menyokong perlaksanaan generasi kelima pendidikan secara jarak jauh yang bermatlamat untuk memanfaatkan penggunaan teknologi web dan Internet. Kertas kerja ini, membincangkan teknologi penerbitan elektronik dan potensinya dalam pendidikan. Suatu model yang menunjukkan peranan e-penerbitan dalam proses pengajaran dan pembelajaran juga dibincangkan. Model ini juga dapat membantu pihak pengurusan serta penyenggara bagi menguruskan sesuatu penerbitan elektronik. Model yang dibangunkan ini,merupakan platfom untuk menyokong semua aspek dalam proses komunikasi, pengajaran, dan pembelajaran antara pelbagai pihak melalui rangkaian teknologi web secara lebih efektif dan efisien.