Sumber Pengetahuan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Berkaitan Akta Pertubuhan Belia san Pembangunan Belia 2007: Satu Analisa - Azhar, Alias (gbseglobal, 2015)
Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung atau ringkasnya JKKK adalah sebuah institusi bertindak sebagai penghubung antara komuniti belia luar bandar dan pihak kerajaan. Pelaksanaan Akta Pertubuhan Belia dan Pembangunan Belia 2007 dianggap sebagai titik tolak kepada perubahan pengurusan pertubuhan belia menghadapi cabaran masa depan. Objektif fokus kertas kerja ialah mengkaji sumber pengetahuan JKKK berkaitan undang-undang belia yang wujud dalam negara ini. Kajian menggabungkan kaedah kualitatif dan kuantitatif bagi menghasilkan dapatan yang menyeluruh aspek doktrinal perundangan terkandung dalam Akta Pertubuhan Belia Dan Pembangunan Belia 2007. Di samping memperoleh data empirikal melalui kajian lapangan khusus soal selidik fokus responden kalangan JKKK. Dapatan kajian ialah, sumber pengetahuan undang-undang belia kalangan JKKK adalah pelbagai sama ada melalui aktiviti dianjurkan pihak Kementerian atau pertubuhan belia. Di samping merujuk kepada media massa dan melalui pendidikan secara formal, diharap dapat menyumbang kepada perkongsian ilmu dan pengetahuan undang-undang belia tersebut bersama para belia setempat