Perlembagaan Malaysia dan hak kebebasan bersuara - Mohd Sani, Mohd Azizuddin (PTS, 2003)
Perkembangan amalan hak kebebasan bersuara di Malaysia adalah sebahagian daripada perkembangan idea berkenaan demokrasi yang menjadi amalan pemerintahan di Malaysia kini. Konsep kebebasan bersuara di Malaysia berkait rapat dengan kebangkitan sesuatu isu yang diperjuangkan oleh masyarakat seperti hak berkerajaan sendiri, keadilan, akauntabiliti, dan ketelusan pemerintahan. Oleh itu, terdapat beberapa saluran yang diciptakan bagi membolehkan isu-isu itu diperjuangkan seperti melalui media dan NGO. Dengan itu, perkembangan konsep kebebasan bersuara ini dapat dilihat sedikit demi sedikit sehingga menjadikannya suatu keperluan atau hak asasi rakyat bagi sama-sama membentuk reaksi kepada perjalanan pentadbiran negara dan perjalanan perkembangan masyarakat keseluruhannya. Perkembangan amalan kebebasan bersuara dapatlah dilihat ketika era Kesultanan Melayu atau feudal, semasa kolonialisme British, semasa dan selepas kemerdekaan Tanah Melayu 1957, semasa dan selepas peristiwa 13 Mei 1969, dan era kerajaan Barisan Nasional (BN) pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad.