Masalah Majikan Berhubung dengan Kontrak Perkhidmatan Pembantu rumah Asing - Yeon, Asmah Laili (2005)
Artikel ini bertujuan untuk melaporkan hasil penyelidikan berhubung deengan permasalahan yang dihadapi oleh majikan berkaitan dengan perkhidmatan pembantu rumah asing.Populasi kajian ini ialah semua staf dari kumpulan pengurusan dan profesional di Institusi Pengajian Tinggi Awam di Kedah dan Perlis iaitu Universiti Utara Malaysia(UUM).Universiti Teknologi Mara (UiTM) Arau dan KOlej Kejuruteraan Utara Malaysia ,Perlis (KUKUM).Responden kajian merupakan individu (majkan )yang pernah atau sedang mengambil PRA sebagai pekerja domestik mereka.Borang soal selidik diedarkan kepada majikan atau responden di ketiga-tiga IPTA secara peribadi dan juga melalui pos. Soal selidik yang dipulangkan oleh responden dan diterima oleh penyelidik daripada ketiga-tiga IPTA ini ialah sebanyak 113 soal selidik. Namun begitu soal selidik yang boleh diterima untuk dianalisa ialah sebnyak 72 buah soal selidik kerana ia memenuhi syarat kelayakan menjadi responden bagi kajian ini.Baki soal selidik yang lain telah diabaikan kerana tidak memenuhi kriteria yang telah ditetapkan.Penganalisaan data bagi kajian menggunakan kaedah statistik deskriptif dan ujian korelasi koefisyen dan analisa faktor juga dijalankan.Analisa faktor yang dijalankan telah dapat mengenalpasti 24 item sebagai masalah yang dihadapi oleh majikan.24 item ini telah dapat dikelaskan menjadi 3 dimensi masalah yang utama