Bencana Biologi dalam Kerangka Kritis Kajian Bahasa: COVID-19 dalam Liputan Akhbar di Malaysia (S/O: 14783) - Halim, Rohizah (UUM, 2021)
Covid-19 sebagai satu peristiwa berita mempunyai nilai berita yang tinggi. Hal ini dapat dilihat dalam akhbar bukan sahaja di Malaysia, namun di seluruh dunia. Sebagai peristiwa berita, Covid-19 mendominasi dada-dada akhbar. Oleh itu, Covid-19 sebagai peristiwa berita, terutamanya di Malaysia merupakan topik yang menarik untuk diteliti. Pandangan ini diketengahkan kerana lanskap media penerbitan seperti akhbar di Malaysia. Perbincangan sarjana media tentang akhbar didominasi oleh lanskap media Barat berbahasa Inggeris yang lahir daripada pemahaman akhbar yang kurang berkesan apabila dipindahkan ke situasi Malaysia. Malaysia mempunyai organisasi media dan produk keluaran yang terbahagi mengikut sempadan linguistik dan etnik. Nilai berita yang dibincangkan oleh sarjana media juga mengikut aspek sosiobudaya dan akhbar di Malaysia menyiarkan berita yang mengambil kira latar sosiobudaya dan isu yang dekat dengan komuniti etnik yang menjadi pembaca mereka. Namun, satu hal yang harus diakui ialah Covid-19 mungkin mengatasi kepentingan sosioetnik. Walau bagaimanapun, pandangan ini adalah andaian sahaja. Oleh itu, kajian yang dilakukan, yang mengambil kira akhbar pelbagai bahasa dapat membantu untuk memahami perkaitan antara amalan pemberitaan dan amalan organisasi dengan amalan sosiobudaya dalam menghasilkan peristiwa berita yang bermakna kepada masyarakat Malaysia daripada pelbagai latar sosiobudaya. Oleh itu, kajian ini melihat berita Covid-19 daripada akhbar Berita Harian, The Star, Sin Chew Daily dan Makkal Osai. Ketiga akhbar ini disiarkan dalam akhbar yang mewakili satu komuniti linguistik di Malaysia, walaupun bahasa Melayu yang digunakan oleh Berita Harian dapat diakses oleh rakyat Malaysia daripada pelbagai latar linguistik. The Star mungkin satu-satunya akhbar yang diandaikan sebagai tidak terikat dengan latar etnik rakyat Malaysia. Oleh itu, keempat-empat akhbar ini dirasakan sesuai untuk digunakan dalam mengkaji Covid-19 dalam akhbar di Malaysia. Dapatan daripada analisis menunjukkan bahawa Covid-19 sebagai peristiwa akhbar menunjukkan ciri akhbar dan perkaitan dengan komuniti etnik, namun pada tahap yang tidak menyeluruh. Hal ini kerana sumber berita yang digunakan disediakan oleh satu pihak dan aliran maklumat datang daripada sumber yang sama. Pandangan bahawa berita akhbar merupakan produk daripada amalan profesionalisme dan amalan organisasi lebih mudah dan jelas dilihat daripada berita yang disiarkan. Aspek amalan sosiobudaya kurang menonjol jika hanya dikaitkan dengan Covid-19. Sebagai satu elemen dalam memberikan identiti akhbar di Malaysia, amalan sosiobudaya wujud sebelum dan melampaui sempadan peristiwa berita. Sebagai elemen yang menyusup dan meresap secara senyap dan stabil, ia lebih sukar untuk dilihat tetapi memainkan peranan yang tidak kurang pentingnya dengan elemen amalan lain dalam memaknakan suatu peristiwa berita