Psikologi perkembangan kanak-kanak: Satu perihalan asas - Mohamed, Mahmood Nazar (Universiti Utara Malaysia, 1990)
Psikologi perkembangan manusia khususnya pada zaman bayi dan kanak-kanak merupakan satu subjek yang amat kompleks dan menyeluruh. Pada amnya,sub-bidang psikologi perkembangan emosi, tingkah laku, moral, kognitif, fizikal, personaliti, perhubungan sosial serta segala bentuk permasalahan yang berkaitan dengannya.Kajian mengenai perkembangan manusia ini bermula dengan peringkat perkembangan janin, zaman bayi, kanak-kanak, remaja, dewasa muda, dewasa lanjutan dan seterusnya ke zaman tua. Dalam bahagian ini, perbincangan akan ditumpukan kepada perkembangan tahap bayi dan kanak-kanak sahaja. Apakah yang dimaksudkan dengan "perkembangan"? Secara amnya, perkembangan adalah pembesaran dan pembangunan organisma. Secara khususnya pula, iaitu dari fahaman psikologikal, perkembangan ialah perubahan dengan masa, yakni perubahan dari segi umur (kronologi) dan perubahan dari segi evolusi(ontogenik). Perkembangan dari segi umur adalah jelas. Bayi membesar secara kuantitatif apabila umurnya meningkat. Bagi perkembangan ontogenik pula ia membawa maksud perubahan evolusi dari segi sahsiah, kognitif, moral fizikal, sosial dan lain-lain aspek lagi.Perkembangan ini ialah dari sudut kuantitatif dan kualitatif.