Nasionalisme Malaysia: Quo-vadis - Ab Ghani, Rohani (PTS, 2003)
Tiga ideologi yang memberi kesan pada masyarakat dan muncul sejak separuh pertama abad ke 19 ialah liberalisme, nasionalisme dan sosialisme. Ia memusnahkan rejim Order Lama di Eropah Barat dan menjadi begitu signifikan di seluruh dunia pada dekad-dekad yang berikutnya. Beberapa perubahan politik yang memberi kesan langsung pada perkembangan intelektual di Eropah Barat pada masa itu terutamanya Revolusi Perancis adalah penyumbang utama dalam perkembangan idea nasionalisme. Menurut Marshall (1998;439) nasionalisme boleh ditakrifkan sebagai, "Sentiment aspiration, and consciousness are all terms applied to what constitutes nationalism, or valuation of the nation-state above all else. However, it also entails certains assumptions about the will to self-determination, the existence and indeed desirability of diversity, the superiority of the sovereign state over other forms of rule, and the centrality of national loyalty to political power as basic form of legitimation."