Komunikasi berkesan dalam organisasi - Ahmad, Abdul Mua'ti @ Zamri (2003)
Secara ringkasnya organisasi boleh diertikan sebagai satu entiti yang mengandungi sumber-sumber manusia dan fizikal yang mempunyai fungsi-fungsi tertentu untuk mencapai sesuatu matlamat. Organisasi terdiri dari sekurnpulan individu yang distrukturkan oleh aktiviti dan tahap kuasa (authority) terkhusus dalam usaha untuk mencapai suatu objektif dengan jayanya. Lantaran itu dalam mengejar objektif ini individu-individu tadi perlu berinteraksi sesama mereka melalui proses komunikasi. Dalam ruang organisasi begini komunikasi bertindak sebagai suatu 'sosial force' yang memadukan individu agar dapat berkerjasama ke arah matlamat bersama tadi. Di samping itu, komunikasi adalah merupakan satu kemahiran yang amat mustahak untuk dimiliki oleh anggota-anggota organisasi agar dapat bekerja ke arah pencapaian objektif dengan lebih berkesan. Secara umumnya komunikasi dalam organisasi boleh dibahagikan kepada dua jenis: 1.Komunikasi formal dalam organisasi. 2.Komunikasi tidak formal dalam organisasi.