Pembangunan produk pelancongan berasaskan sumber pinggir pantai - Hassan, Haji Mohd Nor (2004)
Kejayaan Malaysia menjadui destinasi pelancongan yang menarik, di kunjungi pelancong domestik dan asing untuk bersantai di pantai dan berjemur di panas mentari adalah hasil dari usaha gigih kerajaan Malaysia berkempen sejak tahun 1990 - TAHUN MELAWAT MALAYSIA. Komuniti nelayan yang tinggal dalam zon perjalanan utama pelancong akan dapat mengambil peluang untuk meraih keuntungan dengan membekalkan produk pelancongan berasaskan sumber pinggir pantai. Sungguh pun mereka mampu menyediakan produk pelancongan yang mapan, mereka perlu mengetahui apa kemahuan pelancong tentang produk yang mereka tawarkan. Justeru itu, kertas ini di sediakan untuk membicarakan bagaimana sumber pinggir pantai dapat di manfaatkan komuniti nelayan dalam membekalkan produk pelancongan untuk langganan pelancong domestik dan antarabangsa yang mengunjungi perkampongan mereka.