Had masa bagi menuntut pelaksanaan spesifik dalam kontrak jual beli tanah - Md Dahlan, Nuarrual Hilal (2002)
Dalam sesuatu kontrak, hak untuk menguatkuasakan kontrak penting sebagai jaminan kepada mana-rnana pihak yang telah dimungkiri. Salah satu hak penguatkuasaan ialah pelaksanaan spesifik. Pelaksanaan spesifik berupaya untuk memaksa mana-mana pihak yang telah gagal atau mungkir supaya menunaikan janji atau tanggungjawabnya ke atas pihak yang satu lagi setelah segala balasan ditunaikan. Walau bagaimanapun, hak ini mungkin boleh terluput sekiranya tindakan untuk melaksanakan pelaksanaan spesifik ini dilakukan di luar had masa yang telah ditetapkan oleh Akta Had Masa 1953. Menurut seksyen 6, had masa yang boleh mengesahkan sesuatu tindakan penguatkuasaan kontrak ialah 6 tahun dari tarikh terakrunya kausa tindakan. Namun begitu, mengikut seksyen 9 Akta yang sama, had masa bagi tindakan untuk mendapatkan kembali tanah ialah 12 tahun. Tindakan pelaksanaan spesifik kontrak jual beli tanah ‘boleh dikategorikan’ jatuh dalam maksud seksyen 6, namun melalui kes-kes yang telah diputuskan di Malaysia, telah memutuskan sebaliknya, iaitu ia jatuh dalam maksud seksyen 9. Artikel ini bertujuan untuk mengkaji rasional dan justifikasi kes-kes tersebut dan cuba menguji dan mengkaji sejauh rnanakah kebenaran dan kekuatan hujah-hujah yang telah dikemukakan dalam kes-kes tersebut.