Projek Perumahan Terbengkalai - Md Dahlan, Nuarrual Hilal (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2006)
Projek perumahan adalah merupakan antara agenda besar pembangunan negara ini sejak merdeka. Sebelum merdeka, projek perumahan di negara ini dijalankan oleh penjajah Inggeris melalui sistem Residen dan Penasihat yang menasihati Sultan dalam Majlis Mesyuarat Negeri-negeri untuk urusan dan pentadbiran negeri-negeri. Selepas merdeka, projek perumahan ini banyak digerakkan oleh kerajaan. Namun,disebabkan kerajaan menghadapi kekangan kewangan bagi menampung kos pembinaan, kerajaan mengundang pemaju swasta untuk melibatkan diri dalam projek perumahan bagi menampung keperluan penduduk. Rancangan projek perumahan ini terkandung dalam Rancangan Malaysia yang dimulakan sejak 1966 sehingga kini. Walaupun rancangan projek perumahan dipacu secara bersungguh-sungguh oleh kerajaan sejak merdeka, sektor ini juga mempunyai pelbagai masalah yang membebankan negara. Salah satu daripada kesan buruknya ialah projek perumahan terbengkalai.