Cabaran dalam menangani masalah keselamatan dan kesihatan di tempat kerja menurut perspektif undang-undang - Abd Aziz, Ahmad Shamsul (2005)
Dalam mengharungi cabaran pengurusan di tempat kerja, isu mengenai keselamatan dan kesihatan tidak seharusnya dipandang ringan. Justeru bagi mewujud dan memastikan keselamatan dan kesihatan pekerja terjamin, maka sistem perundangan dan peraturan ditingkatkan dari semasa ke semasa. Namun akibat perubahan dari segi bentuk, jenis, bilangan dan suasana pekerjaan yang semakin berkembang pesat dewasa ini, persoalan yang timbul adalah sama ada undang-undang dan peraturan yang sedia ada dapat menyokong dan memastikan hak perlindungan pekerja. Oleh yang demikian, kertas kerja ini akan membincangkan secara terperinci mengenai undang-undang menerusi pelbagai akta di Malaysia berkenaan keselamatan dan kesihatan di tempat kerja, tanggungjawab majikan terhadap pekerja serta hak pekerja terhadap pampasan sekiranya berlaku kemalangan.