Asas kefahaman pengurusan pembangunan - Salleh, Dani (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2003)
Buku ini merupakan koleksi rencana yang mengupas persoalan asas dan menyentuh pelbagai aspek dalam bidang Pengurusan Pembangunan.Secara umumnya, tumpuan perbincangan adalah meliputi tiga aspek utama, iaitu pembangunan bandar dan luar bandar, pembangunan komuniti, dan pembangunan politik. Pembangunan yang mapan harus dilihat daripada perspektif global dan perlu diberi penekanan terhadap aspek-aspek keadilan, kesamarataan nilai-nilai moral dan spiritual, serta kualiti alam persekitaran dalam sesebuah masyarakat. Pembangunan juga perlu seimbang antara sesebuah kawasan dan individu dalam sesebuah komuniti dan meliputi semua aspek kehidupan masyarakat.