Mali berdepan penjajahan baru: Barat lancar operasi ketenteraan demi kuasai sumber alam semula jadi - Mohd Sani, Mohd Azizuddin (Berita Harian, 2013)
Pada 28 Januari yang lalu,tentera Mali yang diperkuatkan oleh tentera Perancis, di samping bantuan logistik yang diberikan tentera Britain dan Amerika Syarikat (AS) telah menawan semula Timbuktu setelah pengeboman sepanjang hari dilakukan.