Sumbangan subsektor ekonomi terhadap pertumbuhan ekonomi ASEAN-3: Satu kajian empirikal - Hussin, Fauzi (2011)
Sumbangan sektor-sektor ekonomi adalah penting sebagai pembolehubah penentu kepada pertumbuhan ekonomi sesebuah negara, terutamanya bagi negara-negara ASEAN-3 yang sedang membangun iaitu Malaysia, Indonesia,dan Thailand. Bagaimanapun sebesar mana sumbangan setiap sektor berkenaan terhadap pertumbuhan ekonomi mungkin berbeza antara sebuah negara dengan negara yang lain.Persoalannya sejauh manakah sumbangan sektor-sektor penting seperti sektor pertanian, pembuatan dan perdagangan terhadap pertumbuhan ekonomi bagi negara ASEAN-3 dan juga bagi setiap negara anggotanya iaitu Malaysia, Indonesia,dan Thailand? Kertas seminar ini bertujuan membincangkan kepentingan sektor-sektor tersebut terhadap pertumbuhan ekonomi negara-negara berkenaan secara berkumpulan (pooled) dan tiap-tiap negara dikaji. Metodologi kajian ini akan menggunakan ujian regresi siri masa panel dan juga akan dianggar menggunakan prosedur Fully Modified Ordinary Least Squares (FMOLS).Analisis FMOLS ini dapat dibahagikan kepada dapatan kajian bagi kumpulan panel (panel group) serta dapatan kajian bagi setiap negara secara berasingan.Hasil kajian mendapati sektor pertanian berkointegrasi dengan KDNK benar bagi semua negara yang dikaji.Bagaimanapun, semua pembolehubah berkointegrasi secara positif dan signifikan dengan KDNK benar bagi negara Thailand sahaja.