Baik, buruk dan hodohnya media sosial: Kebebasan siber dimanipulasi pembangkang - Mohd Sani, Mohd Azizuddin (Berita Harian, 2013)
Sejak berakhirnya Pilihan Raya Umum Ke-13(PRU-13),kelihatan banyak perdebatan dan perbincangan mengenai peranan media sosial atau dikenali sebagai Web 2.0 seperti Facebook, Twitter, YouTube dan blog. Peranannya juga sangat efektif, khususnya kepada generasi baru yang dikenali sebagai Generasi X dan Y yang celik teknologi maklumat. Mereka terdedah kepada penggunaan media sosial ini kerana ia bebas, murah, dan mudah untuk diakses khususnya di bandar dan pinggjr bandar yang mempunyai infrastruktur yang baik untuk kemudahan internet yang membolehkan rakyat Malaysia mengakses pelbagai maklumat yang ada.