Barat masih cari ruang serang Syria: Krisis kewangan AS, Eropah jejas kos biayai perang - Mohd Sani, Mohd Azizuddin (Berita Harian, 2013)
Sejak seminggu lalu, tumpuan media antarabangsa seperti CNN dan BBC beralih kepada Syria kerana dikatakan berlakunya penggunaan senjata kimia oleh rejim Bashar al-Assad ke atas masyarakat awam. Ini adalah perancangan strategik Barat untuk mengalihkan tumpuan dunia daripada krisis politik di Mesir yang menyaksikan tindakan kekerasan pihak berkuasa ke atas pemimpin dan penyokong Ikhwanul Muslimin.