Jins anak seni pertama jadi senator - Berita, Minggu (Berita Minggu, 2013)
Pelantikan seniman veteran Tan Sri Dr Jins Shamsudin ke jawatan Senator di Dewan Negara selama dua penggal pada 2004 dan pelantikan untuk penggal kedua pada 2009 adalah bukti pengiktirafan kerajaan terhadap penggiat seni di Malaysia.Ketokohan Jins sebagai ikon perfileman negara yang mengabdikan diri dalam dunia lakonan sejak zaman perfileman Melayu di Jalan Ampas, Singapura terserlah kerana beliau bukan saja seorang bintang filem tapi dianggap sebagai ilmuwan filem.